专题 13 阅读理解记叙文(教师卷)--十年(2015-2024)高考真题英语分项汇编(全国通用)

3.0 天天练 2025-12-24 4 4 851.41KB 134 页 免费
侵权投诉
专题 13 阅读理解记叙文
2024
Passage 1
2024 I am not crazy,” says Dr. William Farber, shortly after performing acupuncture (
) on a rabbit. “I am ahead of my time.” If he seems a little defensive, it might be because even some of his
coworkers occasionally laugh at his unusual methods. But Farber is certain he’ll have the last laugh. He’s one of a
small but growing number of American veterinarians ( 兽 医 ) now practicing “holistic” medicine-combining
traditional Western treatments with acupuncture, chiropractic (按摩疗法) and herbal medicine.
Farber, a graduate of Colorado State University, started out as a more conventional veterinarian. He became
interested in alternative treatments 20 years ago when he suffered from terrible back pain. He tried muscle-relaxing
drugs but found little relief. Then he tried acupuncture, an ancient Chinese practice, and was amazed that he
improved after two or three treatments. What worked on a veterinarian seemed likely to work on his patients. So,
after studying the techniques for a couple of years, he began offering them to pets.
Leigh Tindale’s dog Charlie had a serious heart condition. After Charlie had a heart attack, Tindale says, she
was prepared to put him to sleep, but Farbers treatments eased her dog’s suffering so much that she was able to
keep him alive for an additional five months. And Priscilla Dewing reports that her horse, Nappy, “moves more
easily and rides more comfortably” after a chiropractic adjustment.
Farber is certain that the holistic approach will grow more popular with time, and if the past is any indication,
he may be right: Since 1982, membership in the American Holistic Veterinary Medical Association has grown from
30 to over 700. “Sometimes it surprises me that it works so well,” he says. “I will do anything to help an animal.
That’s my job.”
24. What do some of Farbers coworkers think of him?
A. He’s odd. B. He’s strict. C. He’s brave. D. He’s rude.
25. Why did Farber decide to try acupuncture on pets?
A. He was trained in it at university. B. He was inspired by another veterinarian.
C. He benefited from it as a patient. D. He wanted to save money for pet owners.
26. What does paragraph 3 mainly talk about?
A. Steps of a chiropractic treatment. B. The complexity of veterinarians’ work.
C. Examples of rare animal diseases. D. The effectiveness of holistic medicine.
27. Why does the author mention the American Holistic Veterinary Medical Association?
A. To prove Farbers point. B. To emphasize its importance.
C. To praise veterinarians. D. To advocate animal protection.
【答案】24. A 25. C 26. D 27. A
【导语】本文是记叙文。文章讲述兽医威·法伯(William Farber)博士在从针灸中受益后,将综合医疗应用
于动物,并取得了初步成效。
24 题详解】
细节理解题。根据第一段的“If he seems a little defensive, it might be because even some of his coworkers
occasionally laugh at his unusual methods.( 如果他看起来有点自卫,那可能是因为他的一些同事偶尔会嘲笑
他不寻常的方法。) ”可知,Farber 的同事们有时会嘲笑他不寻常的方法,他们认为他很奇怪。故选 A
25 题详解】
细节理解题。根据第二段的“Then he tried acupuncture, an ancient Chinese practice, and was amazed that he
improved after two or three treatments. What worked on a veterinarian seemed likely to work on his patients. So,
after studying the techniques for a couple of years, he began offering them to pets.(然后,他尝试了针灸,这是一
种古老的中国疗法,并惊讶地发现,经过两三次治疗,他的病情有所好转。对兽医有效的方法似乎对他的
病人也有效。因此,在研究了这些技术几年后,他开始把它们提供给宠物。)”可知,Farber 作为患者从针
灸中受益,这促使他决定尝试在宠物上使用针灸。故选 C
26 题详解】
主旨大意题。根据第三段内容“Leigh Tindale’s dog Charlie had a serious heart condition. After Charlie had a
heart attack, Tindale says, she was prepared to put him to sleep, but Farbers treatments eased her dog’s suffering so
much that she was able to keep him alive for an additional five months. And Priscilla Dewing reports that her horse,
Nappy, “moves more easily and rides more comfortably” after a chiropractic adjustment.(·廷代尔的狗查理患有
严重的心脏病。廷代尔说,查理心脏病发作后,她准备让他进入睡眠状态,但法伯的治疗大大减轻了她的
狗的痛苦,她能够让它多活五个月。普里西拉·杜因(Priscilla Dewing)报告说,她的马纳皮(Nappy)经过脊椎
按摩调整后,“行动更容易,乘车更舒服”。) ”可知,本段主要讲述了两个例子,一个是 Farber 通过整体
医学方法帮助了患有严重心脏病的狗 Charlie,另一个是马 Nappy 在接受脊椎按摩治疗后移动和骑行更为舒
适。这些例子都是为了说明整体医学的有效性。故选 D
27 题详解】
推理判断题。根据最后一段的内容“Farber is certain that the holistic approach will grow more popular with
time, and if the past is any indication, he may be right: Since 1982, membership in the American Holistic Veterinary
Medical Association has grown from 30 to over 700. ( 法伯确信,随着时间的推移,综合疗法会越来越受欢迎,
如果过去有任何迹象的话,他可能是对的:1982 来,国综合兽医会的会员已经从 30 增加到
700 多个。)”可知,法伯认为综合疗法会越来越受欢迎,随后作者列举国综合兽医会的会员已经从
30 增加到 700 多个的例子,因此推断国整体兽医会是为明法伯的点。故选 A
Passage 2
2024 北京卷】When I was a little girl, I liked drawing, freely and joyously making marks on the walls at
home. In primary school, I learned to write using chalks. Writing seemed to be another form of drawing. I shaped
individual letters into repeating lines, which were abstract forms, delightful but meaningless patterns.
In secondary school, art was my favourite subject. Since. I loved it so much I thought I was good at it. For the
art O-level exam I had to present an oil painting. I found it difficult, but still hoped to pass. I failed, with a low
grade. I’d been over-confident. Now I’d been declared talentless.
But other channels of creativity stayed open: I went on writing poems and stories. Still, I went to exhibitions
often. I continued my habitual drawing, which I now characterised as childish doodling (乱画). In my 30s, I made
painter friends and learned new ways of looking at art. However, I couldn’t let myself have a go at actually doing it.
Though these new friends were abstract painters using oil paints, or were printmakers or sculptors, I took oil
painting as the taboo (禁忌) high form I wasn’t allowed to practice.
One night, in my early 40s, I dreamed that a big woman in red approached me, handed me a bag of paints, and
told me to start painting. The dream felt so authoritative that it shook me. It was a form of energy, giving me back
something I’d lost. Accordingly, I started by experimenting with water colours. Finally, I bought some oil paints.
Although I have enjoyed breaking my decades-long taboo about working with oil paints, I have discovered I
now prefer chalks and ink. I let my line drawings turn into cartoons I send to friends. It all feels free and easy. Un-
anxious. This time around, I can accept my limitations but keep going.
Becoming a successful painter calls for being resolute. I realised I was always afraid of wanting too much.
That dream reminded me that those fears and desires could encourage me to take risks and make experiments.
24. How did the author feel about the result of the art exam?
A. Scared. B. Worried. C. Discouraged. D. Wronged.
25. In her 30s, the author _________.
A. avoided oil painting practice B. sought for a painting career
C. fancied abstract painting D. exhibited child paintings
26. Which word would best describe the authors dream?
A. Confusing. B. Empowering.

标签: #高考

摘要:

专题13阅读理解记叙文2024年Passage1【2024新课标Ⅰ卷】“Iamnotcrazy,”saysDr.WilliamFarber,shortlyafterperformingacupuncture(针灸)onarabbit.“Iamaheadofmytime.”Ifheseemsalittledefensive,itmightbebecauseevensomeofhiscoworkersoccasionallylaughathisunusualmethods.ButFarberiscertainhe’llhavethelastlaugh.He’soneofasmallbutgrowi...

展开>> 收起<<
专题 13 阅读理解记叙文(教师卷)--十年(2015-2024)高考真题英语分项汇编(全国通用).docx

共134页,预览10页

还剩页未读, 继续阅读

作者:天天练 分类:高中 价格:免费 属性:134 页 大小:851.41KB 格式:DOCX 时间:2025-12-24

开通VIP享超值会员特权

  • 多端同步记录
  • 高速下载文档
  • 免费文档工具
  • 分享文档赚钱
  • 每日登录抽奖
  • 优质衍生服务
/ 134
客服
关注